Laat je vaccineren en bescherm jezelf en je omgeving.

Elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep.

Gemiddeld wordt één op de tien mensen ermee besmet. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte.

Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

Test je griepkennis. Juist of fout?

-“Van het griepvaccin krijg je griep”  FOUT

Het vaccin bevat geen levende virusdeeltjes. Je wordt er dus niet ziek van. Door de vaccinatie maakt je lichaam juist afweerstoffen aan. Dat duurt wel 2 weken. Als je binnen die 2 weken met het griepvirus in aanraking komt, kan je toch griep krijgen. Laat je dus tijdig vaccineren!

-“Griep is niet besmettelijk” FOUT

Griep is een zeer besmettelijke ziekte. Wie in contact komt met iemand die griep heeft, maakt 20 tot 50% kans om zelf ook griep te krijgen. De ziekte wordt onder andere verspreid via hoesten en niezen, maar ook via aanraking van oppervlakte die besmet zijn met het griepvirus.

-“Het griepvaccin heeft bijwerkingen” JUIST

Soms treedt op de plaats van de prik (de bovenarm) wat pijn, roodheid of een lichte zwelling op. Dat gaat na enkele dagen vanzelf over. Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam. Allergische reactie komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit, mogen zich niet laten inenten.

-“Het griepvaccin werkt levenslang” FOUT

Een griepvaccin moet je elk jaar opnieuw krijgen omdat griepvirussen elk jaar anders zijn. Het vaccin wordt afgestemd op de virussen die dat seizoen naar verwachting veel zullen voorkomen. Bovendien is de bescherming meestal na een half jaar tot een jaar uitgewerkt. Als je vorig jaar griep hebt gehad of gevaccineerd was tegen griep, kun je dit jaar toch ook nog griep krijgen.

-“Ik krijg nooit griep” FOUT

Gemiddeld krijgt ong 1 op de 10 mensen griep. Sommige mensen krijgen inderdaad zelden griep, maar zeg nooit “nooit”. Daarom is het raadzaam om ieder jaar de griepprik te halen.

Voor wie is een griepvaccinatie belangrijk?

-Vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen.

-Iedereen ouder dan 65jaar.

-Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte van bvb hart, longen, lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of een behandeling.

-Alle personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een instelling voor personen met een beperking.

-Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicogroepen of die zorgen voor kinderen jongen dan 6 maanden.

-Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.

Wanneer laat je je vaccineren?

Best tussen midden oktober en midden november. Zolang de griep niet in het land is, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na 2 weken en werkt maar 1 winterperiode. Een griepvaccin moet je dus elk jaar opnieuw krijgen.

Graag meer info?

Praat er met ons over of met je arts of surf naar laatjevaccineren.be