Voorgeschreven geneesmiddelen afhalen in je apotheek… zonder papier!?

Sommigen onder jullie hebben het wellicht al gemerkt.
Vanaf nu (in principe vanaf 15 september) is het ook mogelijk om zonder voorschrift je voorgeschreven geneesmiddelen af te halen in de apotheek.

Kort samengevat zijn er 3 opties:

1. Hoewel je arts je geneesmiddelen elektronisch voorgeschreven heeft, geeft hij/zij je toch nog een papieren bewijs van elektronisch voorschrift mee (met BEV-code bovenaan).
2. Je toont ons bij bezoek aan de apotheek een digitaal bewijs van elektronisch voorschrift (bijv. via een app, een webtoepassing, een digitaal document). We scannen de code in en kunnen zo de geneesmiddelen afleveren.
3. Je gaat voor de volledig digitale optie.  Dit wil zeggen dat je de voorschriften van je arts zonder een bewijs kan afhalen in de apotheek en dit  na inlezen van je eID-kaart (rijksregisternummer). Het is dus heel belangrijk om je eID-kaart mee te brengen naar de apotheek. Eens ingelezen, blijft deze lezing wel 15 maanden geldig.
Uiteraard worden je voorschriften niet op je identiteitskaart bewaard! Maar door je eID in te lezen kunnen we wel je elektronisch voorschrift ophalen van een beveiligd platform en op die manier – zonder papier – je geneesmiddelen afleveren.

Wat zijn de voordelen van deze dematerialisatie?

– eenvoudigere opvolging van de status van voorschriften; elk voorschrift kan apart behandeld worden waardoor elk geneesmiddel gemakkelijk apart afgehaald kan worden bij de apotheek naar keuze
– betere communicatie tussen apothekers en artsen = betere zorg
– actievere rol voor de patiënt
– geen problemen meer met verloren voorschrift ; waar je ook bent, je kan de producten bij de apotheek gaan halen, ook als het papieren ‘bewijs van elektronisch voorschrift’ nog thuis ligt
– efficiëntere administratie = meer tijd voor de patiënt

Via www.mijngezondheid.be en bepaalde apps (zoals Voorschriftopzak) kan jij, als patiënt steeds je voorgeschreven medicijnen raadplegen.

Verbeterde privacy

Een patiënt die voor het volledig digitale voorschrift kiest, zal owv privacy kunnen vragen aan de arts om een bepaald voorgeschreven medicijn niet te tonen aan de apotheker. De voorschrijver doet dat door de zogenaamde VISI flag voor dat voorschrift op “toe” te zetten. Als apotheker krijgen wij dat voorgeschreven medicijn niet te zien als we de patiënt zijn of haar eID-kaart inlezen of als we zijn of haar rijksregisternummer ingeven.

Voor “afgeschermde” medicijnen geeft de voorschrijver een papieren of digitaal bewijs van elektronisch voorschrift mee. Op die manier kan de patiënt volledig autonoom bepalen welke apotheker dat voorgeschreven medicijn mag zien bij het aanbieden van zijn of haar eID-kaart of rijksregisternummer, een hele vooruitgang op het vlak van privacy.

Belangrijk! Jij kiest zelf of je ‘volledig digitaal’ wil gaan, of toch liever met een papieren bewijs blijft werken. Geef zeker jouw keuze door aan je arts.