Vanaf 1 november kunnen ook mensen met symptomen en terugkerende reizigers getest worden bij ons in de apotheek. Tot nu toe konden enkel asymptomatische personen bij ons terecht die in het kader van evenementen of een vertrek op reis een Covid-certificaat nodig hadden. Maar vanaf nu komt er dus een uitbreiding met de bedoeling om de huidige testcapaciteit in België te ondersteunen.

Wie kan dus getest worden?

1.Personen (>6jaar) met max 5 dagen Covid-19 gerelateerde klachten:
 1. min 1 van de volgende hoofdsymptomen die plots ontstaan zijn zonder andere duidelijke oorzaak: hoest, kortademigheid, pijn op de borst, plots geur- of smaakverlies.
 2. of min 2 van de volgende symptomen, zonder andere duidelijke oorzaak: koorts, spierpijn, vermoeidheid, neusloop, keelpijn, hoofdpijn, verlies van eetlust, waterige diarree, plotse verwardheid of val.
 3. of verergering van chronische respiratoire symptomen (COPD, astma, chronische hoest, …) zonder andere duidelijke oorzaak.

Heb je langer dan 5 dagen symptomen, dan dien je steeds naar je arts te gaan. Indien je negatief test voor Covid-19 maar toch ziek bent, dien je ook steeds een arts te raadplegen. Indien je zwanger bent, een verhoogd risico hebt op een ernstig verloop van Covid-19 of gezondheidsproblemen, dien je je steeds goed te laten opvolgen door een arts ongeacht het testresultaat.

2. Personen (>6jaar) met max 5 dagen Covid-19 gerelateerde klachten die een CTPC-code ontvingen via de zelfevaluatietool van de Belgische overheid.

Op mijn gezondheid.be staat een handige vragenlijst(zelfevalutatietool) waarmee je kan inschatten of een test voor corona zinvol is. Na het invullen van de vragenlijst kan je zelf een code aanmaken om een coronatest te laten afnemen. Met de aangemaakte code kan je dan een afspraak maken bij een testcentrum of bij ons in de apotheek. Je moet een (elektronische) afdruk van deze ingevulde vragenlijst kunnen voorleggen om de test te laten afnemen.

3. Reizigers of personen die een evenement wensen bij te wonen en een Covid Safe Ticket/Covid-19 certificaat nodig hebben.

Kijk zelf goed na wat de vereisten zijn voor jouw reisbestemming of het evenement. Voor een PCR-test kan je hier niet terecht. Ook de geldigheidsduur kan verschillen per reisbestemming. De laatste info vind je terug op https://reopen.europa.eu of https://diplomatie.belgium.be

4. Terugkerende reizigers die na het invullen van de verplichte Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) een CTPC-code ontvingen omdat ze zich moeten laten testen.

Voor groep 1, 2 en 4 is terugbetaling voorzien door het Riziv.

Om praktische redenen kunnen testen enkel worden afgenomen na telefonische afspraak.

Kinderen jonger dan 6 jaar, patiënten met langer dan 5 dagen symptomen, asymptomatische hoog-risico contacten, mensen die een ziekenhuisopname vereisten, nieuwe bewoners van een residentiële collectiviteit, clusters, … mogen nog steeds niet getest worden in de apotheek!

Testresultaat

 • Na het invullen van het PLF-formulier bij terugkeer van een reis of na het gebruik van de zelfevaluatietool kan je een CTPC-code ontvangen.
 • Indien je nog geen CTPC-code hebt, ontvang je deze na testing in de apotheek (via sms of email).
 • Met deze CTPC-code kan je je testresultaat raadplegen.
 • Enkel na een negatieve test wordt een certificaat aangemaakt. Dit duurt 1.5u tot max 4u.

Positieve test

 • Je wordt persoonlijk gecontacteeerd door contacttracing.
 • Ga in isolatie. Verlaat je hus pas na 10 dagen als je min 3 dagen geen koorts meer hebt en niet benauwd bent of problemen aan je ademhaling hebt.
 • Na een positieve sneltest wordt geen herstelcertificaat gemaakt. Indien je dit wenst, dien je een bijkomende PCR-test te laten uitvoeren.

Certificaat downloaden

 1. via mijngezondheid.be : na aanmelden klik je op “Covid Safe Ticket/EU digitaal Covid-certificaat” en op “Certificaat aanvragen”
 2. via covidsafe-app (te installeren op gsm via app-store of google play) : op tabblad “testen”, klik je op “controleer op nieuwe certificaten” en hoef je je wel aan te melden

Certificaat downloaden met de CTPC-code

Dit is enkel mogelijk voor personen zonder geldig rijksregisternummer met bis-of ter nummer en mensen met geldig rijksregisternummer die niet in België gedomicilieerd zijn.

Bij vragen, aarzel niet om ons te contacteren.