Weet jij wat te doen bij een nucleair ongeval?

In België zijn er 5 nucleaire sites; Doel, Tihange, Mol, Dessel en Fleurus.

De kans op een ernstig nucleair ongeval is klein, maar niet onbestaande.

Wat gebeurt er bij een nucleair ongeval?

Heel uitzonderlijk kan er radioactieve uitstoot zijn in de lucht, in het water of op de bodem. Radioactiviteit kan je niet zien, ruiken, proeven of voelen. Bij vrijkomen van radioactieve stoffen is er kans op besmetting of bestraling. Op lange termijn geeft dit een verhoogde kans op kanker.

Wat kan je doen bij een nucleair ongeval?

  • Ga naar binnen en blijf binnen in het dichtstbijzijnde gebouw tot je bericht krijgt dat het opnieuw veilig is.
  • Sluit ramen, deuren en zet ventilatiesystemen af.
  • Luister naar de aanbevelingen van de overheid via radio, TV, officiële websites en sociale media.

Wat kan je nu al doen om je te beschermen?

  • Schrijf je nu al in op BE-alert (www.be-alert.be), zo word je bij een noodsituatie meteen verwittigd!
  • Informeer je op www.nucleairrisico.be.
  • Haal evt jodiumtabletten gratis bij je apotheker. Bij een nucleair ongeval kan er radioactief jodium vrijkomen dat in de schildklier wordt opgenomen en de kans op kanker doet toenemen. Door op het juiste moment jodiumtabletten in te nemen, kunnen we onze schildklier beschermen. Jodiumtabletten werken dus enkel als ze op het juiste moment worden ingenomen. Neem ze nooit op eigen initiatief!

Voor wie zijn jodiumtabletten aangewezen?

  • Alle inwoners van gemeenten in een zone van 20km rondom een nucleaire installatie (10km voor Fleurus) halen best jodiumtabletten in huis.
  • Voor de gemeenten die verder gelegen zijn van de nucleaire sites (zoals onze gemeente Hamme), richt men zich naar de jongeren onder de 18 jaar (vnl de jongste kinderen) alsook naar zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Jongvolwassenen tussen 18 en 40 jaar zijn minder kwetsbaar en lopen een lager risico. Bij mensen ouder dan 40 jaar is het risico om schildklierkanker te ontwikkelen zeer laag, terwijl de inname van jodiumtabletten net schildklierfunctiestoornissen kan veroorzaken.
  • Er wordt 1 doosje met 10 jodiumtabletten voorzien voor max 4 personen. Elk afgeleverd doosje wordt geregistreerd in onze software adhv de identiteitskaart van de aanvrager.

Dit was alvast wat info in een notendop. Voor meer info, kijk je best op www.nucleair risico.be.