Wat is TBE?

Tekenencefalitis (TBE) is een virale infectie die vnl wordt overgedragen door teken.

TBE tast de hersenen en het ruggenmerg aan (encefalitis is een hersenontsteking) en is daardoor een potentieel levensbedreigende virale infectie. De infectie wordt veroorzaakt door het tekenencafalitisvirus dat wordt overgedragen door de beet van een besmette teek.

Teken kennen jullie wellicht wel?  Teken zijn spinachtige beestjes die voorkomen in struikgewas, bosrijke gebieden en hoge grassen. Teken hechten zich vanuit grassprieten en struikgewas aan voorbijgangers, vooral op een plek waar de huid warm, vochtig en dun is.

Waar kan met TBE oplopen?

De Europese risicogebieden zijn oa Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië, Kroatië, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Bulgarije, Roemenië maar er zijn ook haarden in Zweden, Denemarken en de Baltische staten.

Wat zijn de gevolgen van TBE?

TBE kan lijden tot langetermijncomplicaties. De infectie kent een bifasich verloop.

  1. De 1ste faste begint 4-28dagen na een tekenbeet en manifesteert zich als griepachtige symptomen zoals koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en pijn over het hele lichaam. Die fase duurt 2-10dagen.
  2. In de 2de fase ontwikkelen zich neurologische symptomen zoals hoge koorts, hoofdpijn, misselijkheid, spierspasmen, epileptische aanvallen, verlamming en zelfs coma.

Waarom vaccineren?

Helaas bestaat er geen specifieke behandeling tegen TBE, maar gelukkig is er wel een vaccin. Vaccinatie biedt 96 à 98% bewezen doeltreffendheid en wordt door de Hoge Gezondheidsraad dan ook geadviseerd aan reizigers die naar endemische gebieden reizen wanneer ze buitenactiviteiten ondernemen tijdens hun verblijf.

Verder kan je ook mijden om door hoog gras te lopen, draag je best een lange broek en hoge schoenen, controleer je je lichaam achteraf op teken vnl in lichaamsplooien en behaarde zones. Evt kan je ook insectensprays gebruiken.

Wat is het verschil met de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie waardoor je door het nemen van antibiotica verdere verspreiding van de bacterie kan tegenhouden. Tegen TBE kan je jammer genoeg geen antibiotica behandeling nemen omdat TBE een virus is. 

Om geïnfecteerd te worden met TBE heb je enkel één beet nodig van een besmette teek, terwijl bij de ziekte van Lyme een teek min 12-24uur op de huid moet aanwezig zijn om de bacterie door te geven. Snel verwijderen van de teek kan zo de kans op overdracht verminderen.

Nog meer info vind je op www.tekenvaccinatie.be