Vanaf 4 mei worden mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer, op openbare plaatsen waar geen veilige afstand kan bewaard worden, alsook voor leerkrachten en leerlingen ouder dan 12 jaar.

Welke soorten maskers bestaan er?

1. De respiratoire maskers (FFP2 & FFP3) : voorkeur voor MEDISCH personeel, ze BESCHERMEN jezelf tegen besmetting door anderen 2. de zelfgemaakte maskers en 3. de chirurgische maskers.

De gewone burger draagt bij voorkeur zelfgemaakte maskers of chirurgische maskers.

Wil je zelf je masker maken? Kijk zeker op https://maakjemondmasker.be

Adviezen voor zelfgemaakte en chirurgische maskers :

V Chirurgische en zelfgemaakte mondmaskers beschermen in de eerste plaats je omgeving indien je ZELF BESMET bent. Draag het masker alleen indien nodig. Bij thuisisolatie bvb, als er andere personen in de ruimte aanwezig zijn, bij noodzakelijke afspraken of als je boodschappen doet.

X Gebruik dit mondmasker NIET als zelfbescherming.

X Deze mondmaskers zijn GEEN vervanging voor een goede handhygiëne noch voor het houden van voldoende afstand (min 1.5m) van andere mensen.

X Een masker is niet nodig als je in open lucht bent zonder mensen in je nabijheid.

Hoe gebruiken we deze maskers?

* Was je handen met water en zeep of ontsmettende handgel alvorens het masker aan te raken.

* Respecteer goed de binnen- en buitenzijde van het masker. Bij chirurgische maskers is de buitenzijde donkerder van kleur dan de binnenzijde.

* Gebruik de uiteinden van de touwtjes of elastiekjes om het masker aan te brengen.

* Zorg ervoor dat het masker goed je mond en neus bedekt en mooi aansluit. Duw zeker het neusbeentje/-ijzertje van het chirurgisch masker rond de neus goed aan tot aan de onderkaak.

* Raak de binnenkant niet aan. Raak je het toch aan? Was dan zeker je handen.

* Was na afzetten van het masker ook steeds je handen.

* Zelfgemaakte maskers dienen 1x per dag gesteriliseerd te worden door te wassen op 90 graden of 5minuten in kokend water te steken. Draag eenzelfde chirurgisch masker max 8 uur. Maak het mondmasker om het af te zetten los via de elastiekjes aan de achterkant. Raak de voorkant niet aan! Wegwerpmaskers gooi je in een afgesloten vuilbak.