Wat is griep?
Griep is een heel besmettelijke ziekte veroorzaakt door het influenzavirus dat elke winter opnieuw opduikt. Gemiddeld krijgt 1 op de 10 mensen griep. Omdat griep veroorzaakt wordt door een virus, helpen antibiotica niet. Vaccineren is de enige manier om je tegen griep en de gevolgen ervan te beschermen!
De belangrijkste griepsymptomen zijn hoge koorts (koude rillingen), algemene malaise (evt misselijkheid) en vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn.
Voor de meeste personen met een goeie gezondheid, duren de symptomen van griep ongeveer een week. Maar bij kwetsbare personen kan griep tot ernstige complicaties (bv longontsteking) leiden of bepaalde aandoeningen zoals bv diabetes verergeren.
Het griepvirus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten, niezen wordt het virus verspreid.
Om je te wapenen tegen griep, kan je best regelmatig je handen wassen, wegblijven van zieke mensen, je mond en neus bedekken bij hoesten en niezen, papieren zakdoekjes gebruiken, maar vooral ook je laten vaccineren.
Voor wie is vaccinatie tegen griep belangrijk?
- volwassenen ouder dan 50jaar
- zwangere vrouwen
- iedereen ouder dan 6 maand die lijdt aan hart-, long-, lever-, nier- of spieraandoening of diabetes
- mensen met een verminderde weerstand
- alle personen opgenomen in een woonzorgcentrum of ziekenhuis
- iedereen die samenwoont met één van bovenstaande risicopersonen of zorgt voor kinderen jonger dan 6 maanden.
Is het griepvaccin veilig?
Ongewenste effecten of bijwerkingen die verband houden met griepvaccinatie zijn over het algemeen onschuldig en de griepprik is enkel gecontraïndiceerd voor personen allergisch voor eieren. Het vaccin kan zelf géén griep veroorzaken want het bevat immers geen levende of dus geïnactiveerde virusdeeltjes. Word je toch ziek na de griepprik, dan was je waarschijnlijk reeds besmet ervoor of gaat het om een ander virus zoals bv een verkoudheid. Een gevaccineerde persoon kan wel nog steeds griep krijgen maar de ziekte zal zich minder sterk manifesteren en het risico op complicaties zal dalen.
Momenteel bestaan er 2 soorten vaccins : trivalente en tetravalente vaccins. De trivalente bevatten twee influenza A-viruscomponenten en één influenza B-viruscomponent (“trivalent”) afkomstig van gedode influenzavirussen. Een travalent influenzavaccin bevat daarnaast nog een bijkomende influenza B-viruscomponent.
Een griepvaccin wordt in de koelkast (2°-8°), bij voorkeur in het midden en niet in de deur (te veel temperatuurschommelingen) en niet te dicht bij het vriesvak (bevriezen vermijden).
Wanneer vaccineren?
De jaarlijkse griepvaccinatie wordt best toegediend tussen midden oktober en midden november. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Elk jaar circuleren er immers andere types griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast.
Kostprijs?
Een vaccin kost tussen de 11 en 13 euro maar behoor je tot de risicogroep (vermelding van 3de betalersregel op het voorschrift) betaal je enkel een remgeld van ongeveer 6 euro. De meeste mutualiteiten betalen ook zelfs dit remgeld terug (met een BVAC-formulier) zodat het vaccin op die manier gratis wordt. Patiënten die hun plafond van de maximumfactuur reeds hebben bereikt, betalen sowieso niks voor hun vaccin.
Behoor je tot de doelgroep, denk dan zeker aan je griepvaccin. Vraag aan je dokter tijdig een voorschrift. Denk eraan dat vaccinatie tegen griep dient elk jaar hernieuwd te worden.
Ook vaccineren tegen pneumokokken is belangrijk!
De pneumokok is een bacterie die in veel gevallen verantwoordelijk is voor longontsteking (pneumonie) en kan heel agressief zijn.
Zo kost pneumokokken jaarlijks het leven aan 1.600.000 mensen. Twee derde van alle besmettingen komt voor bij mensen ouder dan 50jaar en de kans op overlijden is 1 op 5 als je ouder bent dan 50jaar!
Een aantal factoren verhogen het risico op longontsteking :
- ouder dan 65jaar
- ouder dan 50jaar en lijden aan hart-, long-, lever- of nieraandoeningen
- verzwakte afweer
- roken
Er bestaan 2 vaccins tegen pneumokokken : Prevenar 13 dat levenslang blijft werken en Pneumovax 23 dat elke 5 jaar dient herhaald te worden. Beide vaccins kunnen gegeven worden, maar wel volgens een bepaald schema.
Overweeg je een vaccin tegen deze pneumokok, is het de ideale moment om er je dokter over aan te spreken.