Ik ga op vliegreis en neem mijn medicatie mee…

De meeste geneesmiddelen bewaar je het best in de handbagage.

-Valiezen gaan al eens verloren of worden te laat afgeleverd. Belangrijke medicatie (bv hartmedicatie, anti-epileptica, malariapillen maar ook anticonceptie en lensproducten bv) bewaar je daarom beter in je handbagage.

-Je kan ook een dubbele voorraad meenemen waarbij je de helft in je handbagage stopt en de andere helft in je reiskoffer.

-De atmosfeer in de cargoruimte van een vliegtuig is niet geschikt om labiele geneesmiddelen te bewaren. Voor geneesmiddelen die vloeibare eiwitten (bv insuline) bevatten en voor sommige reumageneesmiddelen zijn vriestemperaturen nefast. Bijzondere bewaarvoorschriften kunnen ook gelden voor andere materialen, zoals bijvoorbeeld glucosestrips voor de glucosemeter.

-Voor geneesmiddelen die koel (tussen de 2 tot 8 °C) moeten bewaard worden (bv insuline, oogdruppels) kan je een koeletui, een vacuümflacon of vloeibare koelelementen gebruiken.

Indien een geneesmiddel dat koel moet bewaard worden, eenmalig en voor korte duur (minder dan 24 uur) buiten de koelkast wordt bewaard, zijn deze middelen nog steeds veilig te gebruiken. Mogelijk is het wel minder lang houdbaar. De meeste insulines en reumageneesmiddelen die buiten de koelkast worden bewaard zijn bijvoorbeeld nog steeds enkele weken houdbaar.

Welke medicatie mag mee op het vliegtuig?

-De beperkingen op vloeistoffen die je in de handbagage mag meenemen, gelden niet voor geneesmiddelen en babyvoeding. Vloeibare medicijnen die een passagier nodig heeft voor de duur van de reis, dit is tijdens de vlucht maar ook tijdens het verblijf in het buitenland, zijn toegestaan in de handbagage in hoeveelheden groter dan 100 ml. Je hoeft vloeibare medicijnen niet in een aparte plastic zak te stoppen.

-Vloeibare dieetvoeding zoals lactose- of glutenvrije voeding mag voor de duur van de reis in hoeveelheden groter dan 100 ml in de handbagage vervoerd worden.

-Bij de toegelaten producten voor diabetici behoren ook bv injectienaalden en middelen om hypoglycemie te behandelen zoals bv druivensuiker. Frisdranken in flesjes of blikjes die een inhoud hebben van meer dan 100 ml, mogen  wel niet meegenomen worden. Er kunnen wel frisdranken en dergelijke aangekocht worden in de verkooppunten gelegen voorbij de security-check of op het vliegtuig zelf.

-Vloeibare babyvoeding in hoeveelheden groter dan 100 ml is toegestaan in de handbagage, op voorwaarde dat de baby meereist. Ook voor mindervalide personen die vloeibare voeding gebruiken mogen vloeistoffen mee, na screening uiteraard en bij afwezigheid van verdacht gedrag of enige andere reden tot argwaan. Bij de controle kan wel gevraagd worden dat je de voeding proeft.

-Gekookt water (om te mengen met babymelk in poedervorm) in hoeveelheden boven de 100 milliliter is niet toegestaan in de handbagage. Check bij de luchtvaartmaatschappij of de mogelijkheid bestaat om aan boord het benodigde water voor de baby te laten koken.

-Aerosols voor de behandeling van ademhalingsproblemen kunnen mee.

-Antimuggenproducten met DEET mogen op Brussels Airport (Zaventem) niet mee in de handbagage, ook niet in hoeveelheden kleiner dan 100 cl. Bewaar die dus in je valies. Het verbod op DEET in de handbagage komt niet overeen met de Europese regelgeving, en wordt op andere luchthavens niet toegepast. Antimuggenmiddelen waarin geen DEET aanwezig is, mogen wel meegenomen worden in de handbagage zolang het om een roller gaat en niet om een spray.

Extra tips

-Elk geneesmiddel kan je het best bewaren in de originele verpakking, met vermelding van de naam van de patiënt voor wie ze bedoeld zijn.

-Neem slechts een zodanige hoeveelheid bij jou wat normaal worden gebruikt door een individu die het gezondheidsprobleem heeft waarvoor de medicijnen nodig zijn.

-Vraag bij voorkeur een Europees medisch attest van de (huis)arts in meerdere talen voor de geneesmiddelen die je nodig hebt.

-Diabetespatiënten doen er goed aan een diabetespas of een doktersattest voor te leggen in plaats van kopies van medisch voorschriften. Het voordeel van een attest of diabetespas is dat de juiste omschrijving van alle gebruikte materiaal (insulinepen, bloedglucosemeter, insuline, naalden, pomp, ..) mee kan vermeld worden. Zo is er nooit discussie

-Om problemen aan de grens te vermijden, moeten naalden en spuiten steeds vergezeld door een kort medisch attest (in het Engels en Frans), waaruit blijkt dat ze niet bedoeld zijn voor intraveneus druggebruik
(‘The needles serve in case the patient needs injections in a country with medical hygiene problems’).

-Raadpleeg vóór vertrek de aanbevelingen van je luchtvaartmaatschappij of van de luchthaven van vertrek.

Wat met verdovende geneesmiddelen?

De douane op exotische bestemmingen, maar ook binnen de Schengenzone, wordt steeds strenger op het bij hebben van bepaalde geneesmiddelen ( slaapmiddelen, sterke pijnstillers en ADHD-medicatie,..).

-Een Belg die in het kader van een medische behandeling geneesmiddelen met verdovende middelen of psychotrope stoffen moet meenemen naar een land dat deel uitmaakt van het Schengengebied, moet een specifiek document  bij zich hebben. Dit document kan door een dokter opgesteld worden. De procedure is terug te vinden op de site van het FAGG . Hou wel rekening met een verwerkingsduur van een 14 dagen.

De Schengenlanden zijn: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

-Buiten het Schengengebied raadpleeg je best op voorhand de website van de INCB (www.incb.org) voor de nodige adviezen. Als je op deze website geen advies terugvindt voor het betreffende land, is het absoluut aangeraden om de ambassade van dat land in België te contacteren.