Alcohol drinken als je geneesmiddelen neemt, is niet altijd zonder risico.

Als je alcohol drinkt en medicatie neemt, moet je lichaam zowel de alcohol als de pillen afbreken. Deze combinatie zorgt niet altijd voor problemen. Toch is het goed om te weten dat alcohol de werking van bepaalde geneesmiddelen verstoort, of omgekeerd dat bepaalde geneesmiddelen de effecten van alcohol versterken.

Over welke geneesmiddelen gaat het?

Hieronder vind je een overzicht van veel gebruikte geneesmiddelen alsook de gevolgen indien je ze inneemt als je alcohol drinkt. Deze opsomming is zeker niet volledig. Aarzel niet om ons advies te vragen.

Geneesmiddelen bij pijn & ontsteking

 • Paracetamol : het dagelijks drinken van alcohol in combinatie met een regelmatig gebruik van paracetamol kan op termijn leiden tot leverschade.
 • Paracetamol + codeïne : alcohol versterkt de slaperigheid, veroorzaakt door codeïne.
 • Aspirine en ontstekingsremmers bv ibuprofen : gelijktijdig gebruik van deze geneesmiddelen en alcohol verhogen de kans op maagklachten en maagzweren.
 •  Narcotische pijnstillers : alcohol versterkt sommige bijwerkingen zoals sufheid, verminderde reactiesnelheid en minder goede ademhaling.

Geneesmiddelen bij kriebelhoest

 • Codeïne, detromethorfaan : alcohol versterkt de slaperigheid van deze geneesmiddelen.

Antibiotica

Geen probleem met het merendeel van de antibiotica behalve met

 •  Metronidazol (Flagyl) : deze combinatie kan vervelende bijwerkingen veroorzaken zoals bloeddrukdaling, hartkloppingen, hoofdpijn, een rood en warm gezicht, misselijkheid en zweten. Drink zeker geen alcohol tot 2 dagen na stoppen met Flagyl! TE MIJDEN!

Slaap- en kalmeringsmiddelen

Alcohol versterkt de werking van deze geneesmiddelen maar ook bijwerkingen zoals sufheid, verminderd reactievermogen en minder goede ademhaling worden versterkt.

Geneesmiddelen bij schimmelinfecties

 • Ketoconazol, miconazol, fluconazol, itraconazol : de combinatie met alcohol kan vervelende bijwerkingen veroorzaken zoals bloeddrukdaling, hartkloppingen, hoofdpijn, een rood en warm gezicht, misselijkheid en zweten. TE MIJDEN!

Geneesmiddelen bij diabetes

Beperk je alcoholgebruik want alcohol kan een te lage suikerspiegel veroorzaken.

 • Metformine : de combinatie met veel alcohol kan ervoor zorgen dat melkzuur wordt opgestapeld in het bloed. Dat geeft braken, buikpijn met spierkrampen, een algemeen onwel gevoel met ernstige vermoeidheid en ademhalingsproblemen.

Antidepressiva

Alcohol versterkt sommige bijwerkingen zoals slaperigheid en een verminderd coördinatie- en concentratievermogen.

Anti-epileptica

Alcohol versterkt sommige bijwerkingen zoals slaperigheid of een verminderd coördinatie- en concentratievermogen. Af en toe een glas alcohol heeft geen invloed op het aantal epilepsieaanvallen. Elke dag alcohol drinken, versnelt de afbraak van deze geneesmiddelen waardoor ze minder lang werkzaam zijn.

Geneesmiddelen bij hartaandoeningen

 •  Nitroglycerine, isosorbidedintraat : alcohol versterkt sommige bijwerkingen zoals duizeligheid en bloeddrukdaling. Hierdoor riskeer je te vallen.
 • Verapamil (Isoptine, Lodixal) : de effecten van alcohol worden versterkt waardoor je slaperig wordt en je concentratie en bewegingscoördinatie vermindert.

Geneesmiddelen bij hoge bloeddruk

Het dagelijks drinken van alcohol verhoogt de bloeddruk en kan de werkzaamheid van je geneesmiddel verminderen. Grote hoeveelheden alcohol kunnen een plotse daling van de bloeddruk met risico te vallen, veroorzaken.

Geneesmiddelen bij te hoge cholesterol

 • Statines : veel alcohol drinken verhoogt het risico op bijwerkingen zoals spierklachten.

Bloedverdunners

 • Vitamine-K-antagonisten zoals Sintrom, Marcoumar, Marevan : alcohol versterkt het antistollingseffect met verhoogd risico op bloedingen tot gevolg. Schijnbaar tegenstrijdig vermindert jarenlang alcoholgebruik de werking van deze geneesmiddelen en vergroot dus het risico op een bloedklonter.

Methotrexaat (Ledertrexate)

Bij de combinatie alcohol en methotrexaat heeft de lever het zwaar te verduren en kan er leverschade ontstaan. TE MIJDEN!

Acitretine (Neotigason)

Bij de combinatie alcohol en Neotigason kan etritinaat worden gevormd, een stof die schadelijk is voor het ongeboren kind. Omdat het lang duurt vooraleer deze stof uit het lichaam verdwenen is, mogen vruchtbare vrouwen gelijltijdig geen alcohol drinken tot 2 maanden na het stopzetten van de behandeling. TE MIJDEN!

Deze opsomming is niet volledig. Contacteer ons zeker in geval van twijfel.