Antibiotica, gebruik ze goed en enkel als het moet!

Verkeerd gebruik van antibiotica maakt bacteriën resistent.
Ernstige ziektes kunnen dan niet meer goed behandeld worden.
Zorg er mee voor dat onze antibiotica nog werken als we ze echt nodig hebben!

Wist je dat…

-antibiotica niet helpen tegen virussen en dus geen nut hebben bij griep, verkoudheid of acute bronchitis

-antibiotica enkel helpen bij bacteriële infecties die bv ernstige vormen van keel-en oorontsteking, wondinfecties, longontsteking of hersenvliesontsteking veroorzaken. Zo kan een behandeling met antibiotica levens redden…

-zelfs bij bepaalde bacteriële infecties antibiotica niet altijd nodig zijn. Zo genezen de meeste vormen van  bv. keel- en oorontsteking na een tijdje spontaan en hoeven enkel de symptomen bestreden te worden.

-antibiotica correct dienen genomen te worden volgens het voorschrift ; sla een inname nooit over en gebruik de voorgeschreven hoeveelheden op het voorgeschreven moment. Stop niet halverwege ook al voel je je na een paar dagen al beter. Hou nooit restjes bij voor een volgende keer maar breng ze terug naar je apotheker.

-antibiotica kunnen ook bijwerkingen geven omdat ze ook onze nuttige bacteriën aanvallen. Diarree en schimmelinfecties zijn daarvan een gevolg. Ook allergische reacties en maaglast zijn vaak voorkomende klachten.

 

Om deze campagne te ondersteunen is er een speciaal album van Suske en Wiske gemaakt : “Tante Biotica”. Je kan het album online lezen op de website www.gebruikantibioticacorrect.be. Op dezelfde site vind je ook een leuke test om je kennis te testen. Een aanrader!